Δρ. Χρήστος Γιαπιτζάκης

Ο Χρήστος Γιαπιτζάκης είναι Έλληνας πανεπιστημιακός, Επίκουρος Καθηγητής Βιολογίας-Νευρογενετικής στο Τμήμα Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει κάνει σπουδές στην Βιολογία, Οδοντιατρική και Ιατρική Γενετική και έχει πολυετές ερευνητικό έργο στα κληρονομικά νοσήματα και σύνδρομα της κεφαλής.
Υπήρξε ο πρώτος επιστήμονας που πραγματοποίησε στην Ελλάδα ανάλυση αρχαίου DNA στα πλαίσια έρευνας για την αιτία του λοιμού των Αθηνών που πραγματοποιήθηκε από διεπιστημονική ομάδα. Την τελευταία εικοσαετία έχει πραγματοποιήσει τους έως τώρα μοναδικούς στην Ελλάδα προγεννητικούς ελέγχους εμβρυϊκού DNA για 9 κληρονομικές ασθένειες: 7 νευρογενετικά νοσήματα (χορεία του Huntington, μυοτονική δυστροφία, προμηκονωτιαία μυϊκή ατροφία, νωτιαιοπαρεγκεφαλιδική αταξία 1 και 3, νευρινωμάτωση 1, οζώδης σκλήρυνση 1) και 2 στοματοπροσωπικά σύνδρομα (υπερωιο-καρδιο-προσωπικό σύνδρομο, σύνδρομο Opitz G/BBB), από τους οποίους οι δύο έγιναν για πρώτη φορά παγκοσμίως (προμηκονωτιαία μυϊκή ατροφία και σύνδρομο Opitz G/BBB).
Έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών με την θρομβοφιλία (κληρονομική προδιάθεση για θρόμβωση, έμφραγμα, εγκεφαλικό κλπ.) αφενός ερευνητικά και αφετέρου διαγνωστικά με στόχο την πρόληψη.

Επικοινωνία με το Κέντρο

Διεύθυνση: Φιλαρέτου 88 & Ελ. Βενιζέλου 152
17672 Καλλιθέα - Αθήνα
Τηλέφωνο: +30 2109595772