Τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου του 4ου αι. μ.Χ.
από την Αλικαρνασσό της Μικράς Ασίας.
Σήμερα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.
Συχνές ερωτήσεις

Μπορώ να επισκεφτώ ένα Κέντρο Γενετικής; Σε τι θα με βοηθήσει αυτό;
Οποιοδήποτε άτομο μπορεί να επισκεφτεί ένα Κέντρο Γενετικής, όπως είναι η Κεφαλογενετική, μετά από ραντεβού. Το Κέντρο Γενετικής προσφέρει σημαντική βοήθεια στην επακριβή διάγνωση και στην καλύτερη πρόληψη κληρονομικών νοσημάτων.
Κάποιος στενός συγγενής μου (ο πατέρας μου, η μητέρα μου, ο αδερφός μου κλπ) έχει ένα κληρονομικό νόσημα. Πώς θα μάθω εάν θα το εμφανίσω και εγώ;
Με ένα ραντεβού με γενετιστή στο Κέντρο Γενετικής. Ο γενετιστής θα πάρει οικογενειακό και ατομικό ιατρικό ιστορικό και θα συστήσει κάποιες συγκεκριμένες γενετικές εξετάσεις ή θα παραπέμψει σε κάποιον ειδικό ιατρό για κλινική εξέταση.
Το παιδί μου έχει ένα αδιάγνωστο κρανιοπροσωπικό σύνδρομο. Πώς θα γίνει η διάγνωση και σε τι θα ωφελήσει αυτό;
Με ένα ραντεβού με κλινικό γενετιστή στο Κέντρο Γενετικής Κεφαλογενετική. Η επακριβής διάγνωση τίθεται μετά από συνεκτίμηση του οικογενειακού και ατομικού ιστορικού, της κλινικής εξέτασης και των γενετικών εξετάσεων. Όταν είναι γνωστή η ακριβής διάγνωση μπορεί να δοθεί η καλύτερη δυνατή θεραπεία στο παιδί και να υπάρξει η καλύτερη δυνατή πρόγνωση. Επιπλέον, είναι δυνατή η καλύτερη δυνατή πρόληψη νέων περιπτώσεων στην οικογένεια.
Το παιδί μου έχει ένα αδιάγνωστο αναπτυξιακό σύνδρομο. Έχει σημασία να μάθω τι έχει ακριβώς;
Εφόσον δεν έχει γίνει επακριβής διάγνωση. αλλά μόνο μια αόριστη περιγραφή των συμπτωμάτων του παιδιού, θα πρέπει να δει το παιδί ένας κλινικός γενετιστής σε Κέντρο Γενετικής με ραντεβού. Όταν είναι γνωστή η ακριβής διάγνωση μπορεί να δοθεί η καλύτερη δυνατή θεραπεία στο παιδί και να υπάρξει η καλύτερη δυνατή πρόγνωση. Επιπλέον, είναι δυνατή η καλύτερη δυνατή πρόληψη νέων περιπτώσεων στην οικογένεια.
Το παιδί μου έχει ένα ασυνήθιστο πρόσωπο και κάποια προβλήματα υγείας. Τι μπορεί να συμβαίνει;
Είναι πιθανό αυτά τα χαρακτηριστικά να είναι συμπτώματα ενός στοματοκρανιοπροσωπικού συνδρόμου. Θα πρέπει να δει το παιδί ένας κλινικός γενετιστής με ραντεβού στο Κέντρο Γενετικής Κεφαλογενετική. Η επακριβής διάγνωση τίθεται μετά από συνεκτίμηση του οικογενειακού και ατομικού ιστορικού, της κλινικής εξέτασης και των γενετικών εξετάσεων. Όταν είναι γνωστή η ακριβής διάγνωση μπορεί να δοθεί η καλύτερη δυνατή θεραπεία στο παιδί και να υπάρξει η καλύτερη δυνατή πρόγνωση. Επιπλέον, είναι δυνατή η καλύτερη δυνατή πρόληψη νέων περιπτώσεων στην οικογένεια.
Ποια είναι η διαφορά της έννοιας "ασθένεια" (αρρώστια/νόσος/νόσημα) και της έννοιας "σύνδρομο";
Η "ασθένεια" (αρρώστια/νόσος/νόσημα) αφορά την εκδήλωση παθολογικών συμπτωμάτων μόνο από ένα όργανο ή σύστημα, πχ. η μυωπία είναι νόσος του οφθαλμού. Το "σύνδρομο" αφορά την εκδήλωση παθολογικών συμπτωμάτων από περισσότερα του ενός όργανα ή συστήματα, πχ. το σύνδρομο Down (σύνδρομο τρισωμίας 21) έχει κρανιοπροσωπικές εκδηλώσεις, πνευματική υστέρηση, καρδιακές βλάβες, δερματικές εκδηλώσεις κλπ.
Ένα σύνδρομο είναι βαρύτερο από μια ασθένεια;
Αυτό δεν είναι απαραίτητο. Για παράδειγμα το σύνδρομο της γρίπης είναι πολύ ελαφρύτερο από την νόσο του Alzheimer.
Στην οικογένεια μου υπάρχουν πολλά άτομα που έπαθαν έμφραγμα ή/και εγκεφαλικό. Έχει νόημα να μάθω εάν έχω παρόμοια προδιάθεση και εγώ;
Είναι πολύ πιθανό να υπάρχει στην οικογένεια κληρονομική προδιάθεση για θρομβώσεις (θρομβοφιλία). Καλό θα είναι να γίνει ένα ραντεβού με γενετιστή στο Κέντρο Γενετικής Κεφαλογενετική. Ο γενετιστής θα πάρει οικογενειακό και ατομικό ιατρικό ιστορικό και πιθανώς θα συστήσει κάποιες συγκεκριμένες γενετικές εξετάσεις. Εφόσον είναι γνωστή η γενετική προδιάθεση μπορεί να δοθεί κατάλληλη προληπτική αντιθρομβωτική θεραπεία από αιματολόγο ή άλλο ειδικό ιατρό, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης επικίνδυνου θρομβωτικού περιστατικού και να σωθεί η ζωή του ατόμου.
Όταν μια γυναίκα έχει πολλές αποβολές πρώτου τριμήνου γιατί συμβαίνει αυτό; Υπάρχει δυνατότητα πρόληψης;
Είναι πολύ πιθανό να υπάρχει στην οικογένεια κληρονομική προδιάθεση για θρομβώσεις (θρομβοφιλία). Καλό θα είναι να γίνει ένα ραντεβού με γενετιστή στο Κέντρο Γενετικής Κεφαλογενετική. Ο γενετιστής θα πάρει οικογενειακό και ατομικό ιατρικό ιστορικό και πιθανώς θα συστήσει κάποιες συγκεκριμένες γενετικές εξετάσεις. Εφόσον είναι γνωστή η γενετική προδιάθεση για θρομβώσεις μπορεί να δοθεί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης κατάλληλη προληπτική αντιθρομβωτική θεραπεία από τον θεράποντα γυναικολόγο ή από αιματολόγο, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης θρομβωτικών επιπλοκών της κύησης και να σωθεί η ζωή του εμβρύου.
Στην οικογένεια μου υπάρχουν πολλά άτομα που εμφάνισαν καρκίνο. Έχει νόημα να μάθω εάν έχω μια παρόμοια προδιάθεση και εγώ;
Είναι πιθανό να υπάρχει στην οικογένεια κληρονομική προδιάθεση για καρκίνο (νεοπλασίες). Καλό θα είναι να γίνει ένα ραντεβού με γενετιστή στο Κέντρο Γενετικής Κεφαλογενετική. Ο γενετιστής θα πάρει οικογενειακό και ατομικό ιατρικό ιστορικό και πιθανώς θα συστήσει κάποιες συγκεκριμένες γενετικές εξετάσεις. Εφόσον είναι γνωστή η γενετική προδιάθεση για συγκεκριμένους τύπους καρκίνου θα μπορούσε να γίνονται τακτικά κάποιες προληπτικές εξετάσεις, π.χ. ακτινογραφικός έλεγχος συγκεκριμένων οργάνων, βιοχημικός έλεγχος καρκινικών δεικτών κλπ., ώστε οποιαδήποτε νεοπλασία να ανιχνευθεί σε αρχικό στάδιο όταν είναι εύκολα αντιμετωπίσιμη και απολύτως ιάσιμη.
Ο θεράπων ιατρός/παιδίατρος/παθολόγος μου συνέστησε να επισκεφτώ γενετιστή. Πώς θα επιλέξω σε ποιόν να πάω;
Καλό θα είναι να επιλέξετε κάποιον που είτε εμπιστεύεται ο ιατρός που εσείς εμπιστεύεστε είτε κάποιον που έχει πολυετή κλινική και επιστημονική εμπειρία, όπως φαίνεται αντικειμενικά από μια διερεύνηση στο διαδίκτυο.
Υπάρχουν γενετικές εξετάσεις για όλα τα νοσήματα; Ποιες από αυτές να κάνω;
Υπάρχουν πολυάριθμες γενετικές εξετάσεις για όλα σχεδόν τα κληρονομικά νοσήματα. Δεν έχει νόημα να ελεγχθεί στα τυφλά κάποιο άτομο για όλα τα κληρονομικά νοσήματα. Καλύτερα να συστήσει κάποιες εξατομικευμένες γενετικές εξετάσεις ένας γενετιστής μετά από την λήψη του οικογενειακού και του ατομικού ιατρικού ιστορικού.
Πώς θα μάθω εάν είναι κληρονομικό ένα νόσημα που εμφάνισε κάποιος συγγενής μου;
Μπορείτε να ρωτήσετε τον θεράποντα ιατρό σας ή έναν γενετιστή. Εναλλακτικά, μπορείτε να απευθυνθείτε ηλεκτρονικά στην Κεφαλογενετική.

Επικοινωνία με το Κέντρο

Διεύθυνση: Φιλαρέτου 88 & Ελ. Βενιζέλου 152
17672 Καλλιθέα - Αθήνα
Τηλέφωνο: +30 2109595772